Okuduğunuz Kitapları Bullet Journal ile Takip Etmek İçin Öneriler

kitap okuma takibi, book journal, reading log

Bir önceki yazımda kitap okuma hedefinin nasıl belirlenebileceğinden bahsetmiş ve kendime 2018 yılı için hedefler koymuştum. Ama sadece kitap okuma hedefi belirlemek benim için yeterli değil. Çünkü hedeflerime ulaşmam için onların takiplerini de yapmam gerekir. Aslında bu bloğu açmamdaki temel sebeplerden biri de okuduklarımı takip edebilme meselesiydi. Bunun için bir defter edinip, yalnızca kitaplar üzerine bir Bullet journal hazırlayacaktım ve bloğumda paylaşacaktım. İşte bu Bullet journalı nasıl hazırlayabileceğim üzerine bir araştırma yaptım ve bulduğum fikirleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Böylece okuduğunuz kitapların takibini yapmak için birkaç öneri bulabilirsiniz.

Eğer bir Bullet Journal, ajanda veya planlayıcı kullanıyorsanız, aşağıdaki fikirlerden her hangi birini kendinizinkilere ekleyebilirsiniz. Ya da benim gibi sadece kitaplar üzerine bir bullet journal kullanmak isterseniz, aşağıdaki fikirlerden yararlanabilirsiniz. Yabancı kaynaklardan Reading log veya Book journal olarak daha farklı fikirler bulmanız da mümkün. Ben en temel bulduklarımı listelemek istedim. Bu fikirlerden yola çıkarak 2018 yılı için kendi Bullet journalımı hazırlayıp kullanmaya başlayacağım.

İşte Bullet Journal’a ekleyebileceğiniz kitap okuma takibi sayfaları için fikirler;

1) Basit bir liste

kitap okuma takibi, book journal, reading log

Eğer çok detaylı bir inceleme yapmayı düşünmüyorsanız ve kitap okuma hedefiniz için kitap sayısı belirlediyseniz sadece basit bir liste tutabilirsiniz. Böylece yıl içinde kaç kitap okuduğunuz ve hangi kitapları okuduğunuzu bir bütün içinde görebilirsiniz.

2) Tablo ile detaylı bir liste

kitap okuma takibi, book journal, reading log

Biraz detaycı biriyseniz ve yıl sonunda hangi kitabı ne kadar sürede okuduğunuzu, toplam kaç sayfa kitap okuduğunuzu, kitaplara verdiğiniz puanları toplu halde görmek istiyorsanız, bu şekilde bir tablo kullanabilirsiniz. Kendi ihtiyaçlarınıza göre tabloda ekleme-çıkarma yapabilirsiniz. Örneğin, kitabın basım yılı, yayın evi, kendi kısa notlarınızı alacağınız sütunlar ekleyebilirsiniz.

3) Günlük takip listesi

kitap okuma takibi, book journal, reading log

Kitap okuma hedefiniz günlük sayfa sayısı ise her gün kendinizi motive etmek ve hedefinizi tamamlayıp tamamlamadığınızı görmek amacıyla bu tarz bir liste kullanabilirsiniz. Diğer örneklere göre biraz daha kafa karıştırıcı ve zahmetli olduğunu düşünüyorum. Ama bunu veya bundan yola çıkarak farklı bir çeşidini kullanmak isteyen olabilir diye örnek olarak göstermek istedim.

4) Kitaplık görseli

kitap okuma takibi, book journal, reading log

Muhtemelen bunun gibi örneklere çok fazla rastlamışsınızdır. Biraz daha görsel bir şeyler arayanlar, bullet journalımda hoş bir sayfa dursun diyenler okuduğu kitapları bu şekilde listeleyebilirler.

5) Ayrıntılı inceleme

kitap okuma takibi, book journal, reading log

Yalnızca kitaplar üzerine bir Bullet journal kullanmak istiyorsanız veya okuduğunuz kitapları ayrıntılı olarak incelemek istiyorsanız, bir veya iki sayfanızı yalnızca bir kitaba ayırabilirsiniz. Bu sayfalara kitap ile ilgili temel bilgileri, kitabın özetini, önemli bulduğunuz alıntıları yazabilir, çizimlerle renklendirebilirsiniz.

Yukarıdaki örneklerden kendinize uygun olanları seçip bazılarını birleştirerek, bazılarını ise değiştirerek kullanmanız mümkün. Tüm bunları dijital ortamda yazarak veya bunun için tasarlanmış uygulamaları kullanarak da yapabilirsiniz. Ben defter tutmayı çok sevdiğim için bu yolu tercih ettim. Asıl amacım okuma hedefime ulaşmak için kendimi motive etmek, yıl sonunda bütün bir yılı analiz etmek, okuduğum kitapları sonradan hatırlayabilmek.

Eğer daha çok ve daha etkin okuyan biri olmak gibi isteğiniz varsa, hazır yeni bir yıl yaklaşmışken kendinize kitap okuma hedefleri koyabilirsiniz. İnanın hedef koymak işe yarıyor. Hedef koyarken “Kitap okumahedefleri nasıl belirlenebilir?” adlı yazımdan faydalanabilirsiniz. Hedef koyduktan sonra ise bunun takibini yapmak için bu yazımda belirttiğim listelerden yararlanabilirsiniz.

Bu konuda sizin farklı yöntemleriniz varsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Farklı fikirlere açığım ve paylaştıkça daha iyiye ulaşabileceğimiz inancındayım.

Sevgiler,
Bujo of Books…

Yorumlar

  1. Heyyy Bloğuma gelip bakmalısın. Çekiliş sonucu açıklandı :)

    Bu arada Tebrikler :)))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder